maandag 11 augustus 2008

Dag 6: Scottsbluff - Rapid City (South Dakota) deel 2

Needles Highway

De tweede route in het Custer State Park die we hebben gedaan is de Needles Highway. Deze adembenemend mooie weg door de Black Hills voert je langs opvallende granietspitsen (de Needles) en onderweg kom je langs enkele smalle tunneltjes.


35 Needels hwy 31 tunnel needles hwy Needles Highway

Needles Eye

De plek waar iedereen stopt is bij het Needles Eye. Dit is een 15 m lange maar slechts 1 m brede granietnaald met bovenin een opening waar je doorheen kunt kijken. Deze rotspunt staat vlakbij het smalste tunneltje op de route. Er past maar net één auto doorheen.

40 tunnel needles hwy 39 Needles eye
Het smalle tunneltje en Needles eye


Een stukje verderop ligt een klein meertje, het Sylvan Lake.

43 Sylvan Lake Sylvan Lake
34 Black hillsBlack Hills

Iron Mountain Road

Dit is eigenlijk gewoon de weg van Custer State Park naar Mount Rushmore. Tijdens ons bezoek aan het bezoekerscentrum van de Wildlife Loop Road hadden we al gehoord dat de bizons op dat moment ergens bij het begin van de Iron Mountain Road zaten. Het duurde niet lang voordat we de eerste tegenkwamen. Een groot exemplaar dat in de berm van de weg lag. Een stukje verderop liep nog een groepje bizons rond.
49 bizon 51 bizonsBizons


Bizons

Op de Iron Mountain Road worden in korte tijd grote hoogteverschillen overbrugd door zogenaamde pigtail bridges. Je rijdt op een brug en vervolgens ga je via een scherpe bocht onder dezelfde brug door. Ook hier weer smalle tunneltjes en op verschillende plaatsen kun je in de verte Mount Rushmore al zien liggen.


Mount Rushmore

Aan het eind van de middag kwamen we aan bij Mount Rushmore. De vier presidenten die je hier ziet zijn van links naar rechts: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore roosevelt en Abraham Lincoln.


59 Mount Rushmore 65 Rushmore Mount RushmoreJe kunt een wandeling onderlangs de beelden doen waardoor je ze steeds vanuit een andere hoek ziet en er steeds een andere president goed in beeld komt. Op de plek waar een president het best in te zien is staat een bord met informatie over die president. Als je de informatie moet geloven waren deze vier heren enorme helden. Geen enkele kritische noot kom je tegen.
Interessant is het atelier van de beeldhouwer, Gutzon, Borglum, waar je foto's kunt zien en schaalmodellen van het beoogde eindresultaat. Het was aanvakelijk de bedoeling dat er meer was te zien dan alleen de hoofden. Alleen bij George Washington kun je daar een beetje van zien.
Na de dood van de beeldhouwer heeft zijn zoon het werk nog een tijdje voortgezet, maar uiteindelijk is besloten om het hierbij te laten.

Mount Rushmore: 'De avondceremonie'

Het drukste moment van de dag bij Mount Rushmore is de avond. De ceremonie die ze dan opvoeren begint met een toespraak, vervolgens worden de militairen die de Amerikaanse vrijheden verdedigen in het zonnetje gezet en tot slot wordt het volkslied gespeeld. De beelden worden dan verlicht.
Deze voorstelling is het best te omschrijven als de overtreffende trap van oersaai. Wij hebben het in elk geval niet uitgezeten en zijn wat eerder vertrokken zodat we de grote drukte van de uittocht voor konden zijn.


68 Rushmore 72 Rushmore avond Mount Rushmore 's avonds

1 opmerking:

  1. rita.toering@hetnet.nl22 januari 2010 om 08:36

    Heel erg leuk om dit allemaal te lezen.
    Bedankt voor je verslag.
    Groetjes Rita Toering

    BeantwoordenVerwijderen