dinsdag 26 augustus 2008

Dag 21: Montrose - Cañon City (deel 2)

Curecanti National Recreation Area

Na ons ietwat korte bezoek aan het Black Canyon of the Gunnison National Park zijn we op zoek gegaan naar de net buiten het park liggende Curecanti Needle. Een spitse bergpunt midden in de Black Canyon. We moesten hiervoor nog een behoorlijk stuk omrijden. Onderweg een foto vanuit de auto van de weg voor ons.

Onderweg in Colorado

De Curecantie Needle is een rots in de canyon van de Gunnison River. Je kunt hier boottochtjes doen over de rivier. Elke dag behalve op dinsdag. En natuurlijk waren wij er op een dinsdag. We zijn daarom naar een uitkijkpunt gereden dat aan de andere kant van de kloof was.

42 Curecanti needle Curecanti Needle


Op de foto's hieronder is de kloof van de Gunnison River nog een keer te zien en de dam waar we overheen moesten rijden om bij het uitzichtpunt voor de Curecanti Needle te komen.


44 Uitzicht bij Curecanti needle45 Dam in Gunnison river Kloof Gunnison River

Dam Gunnison River


Route naar Royal Gorge

Na een korte lunchstop in Gunnison zijn we doorgereden naar Royal Gorge. De route ging dwars door de Rocky Mountains via de 3445 m hoge Monarch Pass. Je kunt daar met een lift naar boven om van het mooie uitzicht te genieten. Toen we op het hoogste punt van de bergpas kwamen was het erg slecht weer. Koud met regen en hagel. Het had weinig zin om naar boven te gaan met de lift en we zijn dan ook meteen doorgereden naar de vlakbij Cañon City gelegen Royal Gorge Bridge.


Royal Gorge Bridge

Deze hoge hangbrug over een erg diepe en smalle kloof (305 diep en onderaan slechts 12 m breed) stamt uit 1929.Inmiddels is de brug niet meer toegankelijk voor auto's en mogen alleen toeristen er nog overheen lopen. Op het ansichtkaartje hieronder is te zien hoe de brug er van een afstandje uitziet.

Royal Gorge Bridge


Royal Gorge Bridge is iets totaal anders dan alle andere natuurfenomenen die we tijdens deze reis hebben bezocht. Dit gebied is geen onderdeel van een national park of een state park en wordt door een commerciële partij geëxploiteerd. En dat heeft gevolgen. Niet alleen betaal je gepeperde toegangsprijzen, de brug is het middelpunt van een soort pretpark geworden. En dan niet zoiets als Disney of de Efteling. Het grijze weer paste eigenlijk uitstekend bij de treurige uitstraling van deze kermis. Met een vreemd treintje kon je onder in de kloof komen.

Treintje met alleen maar staanplaatsen


Breedstaartkolibrie

Beneden was een kiosk waar een paar kolibries rond een bak met water vlogen. Het zijn zogenaamde breedstaartkolibries.

Breedstaartkolibries

Beneden in de kloof was het zo grauw en donker dat de foto's die we er maakten bijna zwart-wit lijken.


Royal Gorge Bridge

Nadat we weer naar boven waren gegaan zijn we de brug opgelopen. Op de foto is goed te zien hoe smal deze kloof is. Onder in de kloof loopt ook nog een spoorlijn die vooral wordt gebruikt voor toeristische tripjes.

58 Kloof bij Royal bridgeKloof

Een andere manier om de kloof over te steken was met een kabelbaan. We hebben dit niet gedaan.


62 Kabelbaan Kabelbaan

Het was een beetje een raar gevoel om over de brug te lopen. Het was een oude brug, sommige planken lagen los en er ontbraken duidelijk zichtbaar de nodige schroefjes en moertjes.


64 Brug Royal Gorge Bridge

Bij de ingang van het Royal Gorge pretparkje stond onderstaande klok die niet alleen de tijd, maar ook het jaar, het seizoen, de maand en de dag aangeeft.

Klok bij Royal Gorge pretparkje


Vervolgens zijn we doorgereden naar Cañon city voor de overnachting. Cañon city staat bekend om de blauwe luchten en veel zon, maar dus niet op 26 augustus 2008. Daarnaast is Cañon City de gevangenishoofdstad van Colorado. Er is zelfs een gevangenismuseum. Het achter slot en grendel houden van criminelen is de belangrijkste economische activiteit van de stad. Rijdend en lopend door Cañon city wordt al snel duidelijk dat dit stadje, net als de meeste andere Amerikaanse dorpen en steden, geen welstandscommisie heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten