zondag 17 augustus 2008

Dag 12: Yellowstone NP - Upper Geyser Basin (deel 2)

Grand Geyser

Het stuk ten noorden van Geyser Hill hebben we dezelfde ochtend gedaan. De Grand Geyser is de grootste min of meer voorspelbare geyser te wereld. Hij schijnt zo ongeveer elke dag wel één of twee keer uit te barsten. Helaas waren we er op het verkeerde moment.

Grand Geyser Grand Geyser
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Beauty Pool en Chromatic Spring

Twee kleurrijke bronnen die met elkaar zijn verbonden. Stijgt het water in de Beauty Pool, dan daalt het in de Chromatic Spring.

Beauty Pool Beauty Pool
Chromatic Spring Chromatic Spring
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com


Giant Geyser

Na een lange periode van inactiviteit is deze geiser de laatste jaren weer redelijk actief. In 2007 waren er 50 uitbarstingen. De erupties zijn spectaculair omdat het water tot wel 76 m hoog komt. Ze duren ongeveer een uur. Helaas hadden we in dit deel van het Upper Geyser Basin weinig geluk met de geisers.

Giant Geyser Giant Geyser
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Grotto Geyser

Deze geiser heeft onregelmatige uitbarstingen die urenlang kunnen duren. Erg opwindend is het niet. Het water spuit slechts enkele meters omhoog.

Grotto Geyser Grotto Geyser
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Aan het eind van het pad ligt de Morning Glory Pool. Dit was lange tijd een van de hoogtepunten van dit gebied. Doordat de bezoekers munten en andere rotzooi in de poel gooiden is de zaak verstopt geraakt en schijnt hij een groot deel van zijn aantrekkingskracht verloren te hebben. Ik weet niet of we er verstandig aan hebben gedaan, maar wij hebben de Morning glory poel daarom overgeslagen. Via de Daisy Geyser groep zijn we naar het Black Sand Basin gelopen.Daisy Geiser groep

Dit zijn drie geisers. We hebben hier weinig actie gezien, behalve dan de slang die voor ons het pad overstak. Het is zeker niet het mooiste stuk van het Upper Geyser Basin. Maar zelfs dat levert nog een foto zoals hieronder op.

Daisy Geyser Daisy Geyser
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Black Sand Basin

Dit kleinere stuk van het Upper Geyser Basin ligt aan de Iron Spring Creek, aan de andere kant van de rondweg door het park. Vanaf de Daisy geiser loopt er een pad naar Black Sand Basin. Er zijn een paar mooie warmwaterbronnen, zoals de Emerald Pool en Opalescent Pool.

Emerald Pool Emerald Pool

Opalescent Pool Opalescent Pool
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

De kleine Cliff geiser hadden we bijna over het hoofd gezien. Maar we waren er amper voorbij gelopen toen er een (kleine) eruptie begon. De geiser schijnt veel hoger te kunnen dan wat wij hebben gezien.


Cliff geiser Cliff geiser
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Erg mooie kleuren zie je bij het Sunset Lake.


Sunset Lake Sunset Lake
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Op de laatste foto van het Black Sand Basin hebben de stromingen tot een serie strepen in verschillende kleuren geleid in de richting van de Iron Spring Creek.

Iron Spring Creek Iron Spring Creek
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Tot zover het Upper Geyser Basin. In de volgende bijdrage komt het Midway Geyser Basin aan bod met onder andere de Grand Prismatic Spring.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen