zondag 17 augustus 2008

Dag 12: Yellowstone NP - Upper Geyser Basin (deel 2)

Grand Geyser

Het stuk ten noorden van Geyser Hill hebben we dezelfde ochtend gedaan. De Grand Geyser is de grootste min of meer voorspelbare geyser te wereld. Hij schijnt zo ongeveer elke dag wel één of twee keer uit te barsten. Helaas waren we er op het verkeerde moment.

039 Grand geiserGrand GeyserBeauty Pool en Chromatic Spring

Twee kleurrijke bronnen die met elkaar zijn verbonden. Stijgt het water in de Beauty Pool, dan daalt het in de Chromatic Spring.

040 Beauty pool Beauty Pool
042 Chromatic pool Chromatic Spring


Giant Geyser

Na een lange periode van inactiviteit is deze geiser de laatste jaren weer redelijk actief. In 2007 waren er 50 uitbarstingen. De erupties zijn spectaculair omdat het water tot wel 76 m hoog komt. Ze duren ongeveer een uur. Helaas hadden we in dit deel van het Upper Geyser Basin weinig geluk met de geisers.

044 Giant geiser Giant GeyserGrotto Geyser

Deze geiser heeft onregelmatige uitbarstingen die urenlang kunnen duren. Erg opwindend is het niet. Het water spuit slechts enkele meters omhoog.

047 Grotto geiser Grotto Geyser

Aan het eind van het pad ligt de Morning Glory Pool. Dit was lange tijd een van de hoogtepunten van dit gebied. Doordat de bezoekers munten en andere rotzooi in de poel gooiden is de zaak verstopt geraakt en schijnt hij een groot deel van zijn aantrekkingskracht verloren te hebben. Ik weet niet of we er verstandig aan hebben gedaan, maar wij hebben de Morning glory poel daarom overgeslagen. Via de Daisy Geyser groep zijn we naar het Black Sand Basin gelopen.Daisy Geiser groep

Dit zijn drie geisers. We hebben hier weinig actie gezien, behalve dan de slang die voor ons het pad overstak. Het is zeker niet het mooiste stuk van het Upper Geyser Basin. Maar zelfs dat levert nog een foto zoals hieronder op.

050 Daisy geiser Daisy Geyser


Black Sand Basin

Dit kleinere stuk van het Upper Geyser Basin ligt aan de Iron Spring Creek, aan de andere kant van de rondweg door het park. Vanaf de Daisy geiser loopt er een pad naar Black Sand Basin. Er zijn een paar mooie warmwaterbronnen, zoals de Emerald Pool en Opalescent Pool.

052 Emerald pool Emerald Pool

051 opalescent pool Opalescent Pool

De kleine Cliff geiser hadden we bijna over het hoofd gezien. Maar we waren er amper voorbij gelopen toen er een (kleine) eruptie begon. De geiser schijnt veel hoger te kunnen dan wat wij hebben gezien.


055 Cliff geiser Cliff geiser

Erg mooie kleuren zie je bij het Sunset Lake.


057 Sunset lake Sunset Lake


Op de laatste foto van het Black Sand Basin hebben de stromingen tot een serie strepen in verschillende kleuren geleid in de richting van de Iron Spring Creek.

056 Iron spring creek Iron Spring Creek


Tot zover het Upper Geyser Basin. In de volgende bijdrage komt het Midway Geyser Basin aan bod met onder andere de Grand Prismatic Spring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten