zondag 17 augustus 2008

Dag 12: Yellowstone NP: Midway & Lower Geyser Basin

Midway Geyser Basin

Hoewel dit deel veel kleiner is dan het Upper Geyser Basin bevat het twee van de bekendste en spectaculairste onderdelen van het park: de Excelsior Geyser en de Grand Prismatic Spring.

Excelsior Geyser

De Excelsior Geyser is een van de grootste ter wereld, maar de laatste eruptie dateert van 1985. Vermoedelijk zijn de ondergrondse aanvoerleidingen door de felle uitbarstingen zo beschadigd dat het nu nog slechts een grote hete bron is.

067 Excelsior geiser Excelsior Geyser met veel stoom063 Excelsior geiser Excelsior Geyser081 Kleuren bij Excelsior geiser Veel kleuren bij Excelsior Geyser


Grand Prismatic Spring

Dit is de op één na grootste heetwaterbron ter wereld. Vrijwel alle kleuren van de regenboog zie je terug in deze bron. Tenminste als je van bovenaf kijkt zoals op veel foto's die je in reisgidsen en op internet ziet. Vanaf de wandelpaden bij de bron zie je dat niet omdat de bron op de top van een heuvel ligt en je nooit een compleet uitzicht over de bron hebt. Er schijnt wel vanaf een andere parkeerplaats een wandelpad te zijn naar de heuvels achter de bron. Zeker nu daar alle bomen verbrand zijn levert dat waarschijnlijk beter zicht op.
Ondanks deze beperking toch nog een paar mooie plaatjes.


068 Grand prismatic spring Grand Prismatic Spring
069 Grand prismatic spring Grand Prismatic Spring
075 Grand prismatic spring Grand Prismatic Spring


Rode Lynx

Aan de rand van de Grand Prismatic Spring troffen we voetsporen van een beest aan. Er leven in dit gebied twee beesten met een dergelijke voetafdruk, de poema en de rode lynx. Voor een poema leken de afdrukken wat klein. We gokken dus maar op de rode lynx.

Voetsporen rode lynx
Rode Lynx
Foto van JosteinBrattland op Panoramio.com

Op de foto's hieronder nog enkele impressies van het Midway Geiser Basin.


064 Kleine actieve geiser Geiser in Midway Geyser Basin078 Pool Turquoise pool
082 pool Midway Geyser Basin


Firehole Lake Drive

Deze weg is een aftakking van de grote rondweg door het Yellowstone park. De belangrijkste attractie is de Great Fountain Geyser. Dit is een van de geisers waarvan de erupties vrij goed te voorspellen zijn. Wij waren er op een moment met een vrij grote kans op een uitbarsting. In het begin gebeurde er niets, daarna kwam er behoorlijk wat water en stoom uit de grond. We hebben echter geen idee of we nu een echte uitbarsting hebben gezien of dat dit slechts een kleiner tussendoortje was.

083 Great Fountain geiser Great Fountain Geyser in rust092 Great Fountain geiser en white dome op achtergrond Eruptie Great Fountain Geyser


White Dome Geyser

Op de laatste foto is te zien dat op de achtergrond nog een andere geiser actief werd toen we bij de Great Fountain Geyser zaten. Dat is de White Dome Geyser.

091 White dome White Dome Geyser


Geelbuikmarmot

Bij een van de cabins van Old Faithful zagen we 's avonds deze geelbuikmarmot rondscharrelen.

101 Marmot Geelbuikmarmot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten