zondag 17 augustus 2008

Dag 12: Yellowstone NP: Midway & Lower Geyser Basin

Midway Geyser Basin

Hoewel dit deel veel kleiner is dan het Upper Geyser Basin bevat het twee van de bekendste en spectaculairste onderdelen van het park: de Excelsior Geyser en de Grand Prismatic Spring.

Excelsior Geyser

De Excelsior Geyser is een van de grootste ter wereld, maar de laatste eruptie dateert van 1985. Vermoedelijk zijn de ondergrondse aanvoerleidingen door de felle uitbarstingen zo beschadigd dat het nu nog slechts een grote hete bron is.

Excelsior Geyser Excelsior Geyser met veel stoomExcelsior Geyser Excelsior GeyserExcelsior Geyser Veel kleuren bij Excelsior Geyser
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com


Grand Prismatic Spring

Dit is de op één na grootste heetwaterbron ter wereld. Vrijwel alle kleuren van de regenboog zie je terug in deze bron. Tenminste als je van bovenaf kijkt zoals op veel foto's die je in reisgidsen en op internet ziet. Vanaf de wandelpaden bij de bron zie je dat niet omdat de bron op de top van een heuvel ligt en je nooit een compleet uitzicht over de bron hebt. Er schijnt wel vanaf een andere parkeerplaats een wandelpad te zijn naar de heuvels achter de bron. Zeker nu daar alle bomen verbrand zijn levert dat waarschijnlijk beter zicht op.
Ondanks deze beperking toch nog een paar mooie plaatjes.


Grand Prismatic Spring Grand Prismatic Spring
Grand Prismatic Spring Grand Prismatic Spring
Grand Prismatic Spring Grand Prismatic Spring
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com


Rode Lynx

Aan de rand van de Grand Prismatic Spring troffen we voetsporen van een beest aan. Er leven in dit gebied twee beesten met een dergelijke voetafdruk, de poema en de rode lynx. Voor een poema leken de afdrukken wat klein. We gokken dus maar op de rode lynx.

Voetsporen rode lynx
Rode Lynx Rode Lynx
Foto van JosteinBrattland op Panoramio.com

Op de foto's hieronder nog enkele impressies van het Midway Geiser Basin.


Geiser in Midway Geyser Basin Geiser in Midway Geyser BasinTurquoise pool Turquoise pool
Midway Geyser Basin Midway Geyser Basin
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.comFirehole Lake Drive

Deze weg is een aftakking van de grote rondweg door het Yellowstone park. De belangrijkste attractie is de Great Fountain Geyser. Dit is een van de geisers waarvan de erupties vrij goed te voorspellen zijn. Wij waren er op een moment met een vrij grote kans op een uitbarsting. In het begin gebeurde er niets, daarna kwam er behoorlijk wat water en stoom uit de grond. We hebben echter geen idee of we nu een echte uitbarsting hebben gezien of dat dit slechts een kleiner tussendoortje was.

Great Fountain Geyser Great Fountain Geyser in rustGreat Fountain Geyser Eruptie Great Fountain Geyser
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.comWhite Dome Geyser

Op de laatste foto is te zien dat op de achtergrond nog een andere geiser actief werd toen we bij de Great Fountain Geyser zaten. Dat is de White Dome Geyser.

White Dome Geyser White Dome Geyser
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Geelbuikmarmot

Bij een van de cabins van Old Faithful zagen we 's avonds deze geelbuikmarmot rondscharrelen.

Geelbuikmarmot Geelbuikmarmot
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen