zaterdag 16 augustus 2008

Dag 11: Mammoth Hot Springs - Old Faithful (deel 2)

Na het bezoek aan de Mammoth Hot Spring terrassen zijn we vertrokken naar de volgende plek met veel thermische activiteit, het Norris Geyser Basin. De thermische activiteit in Yellowstone beperkt zich overigens niet tot deze hoogtepunten. Hieronder een kleine bron ergens langs de weg.

Bron langs rondweg

Roaring Mountain

Een paar kilometer voor het Norris Geyser Basin ligt Roaring mountain, een heuvel waar op allerlei plekken stoomwolken uit komen.

Roaring Mountain
Detail Roaring Mountain


Norris Geyser Basin

Dit is het gebied met de heetste ondergrond van het park. Het is ook niet voor niets dat er overal waarschuwingsborden staan die je ervan moeten weerhouden om buiten de aangegeven wandelpaden te gaan. Om sommige plaatsen is de ondergrond zo onstabiel dat je er zomaar doorheen kan zakken en in kokend water terecht kunt komen.

Hete voeten

Het Norris Geyser Basin bestaat uit twee delen. Het Back Basin met als beroemdste attractie de steamboat geyser. Het kleinere tweede deel is het Porcelain Basin. Heb je weinig tijd, doe dan alleen de laatste. De steamboat geiser doet het bijna nooit en de kleurenpracht van het Porcelain Basin is echt mooier dan die van het Back Basin. Wij hadden ruim voldoende tijd gereserveerd om beide stukken te doen.


Back Basin

Komend vanaf de ingang kom je eerst bij de Emerald Spring.

Emerald Spring Emerald Spring
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Daarna kom je bij de Steamboat Geyser. Dit is de grootste werkzame geiser ter wereld en bij een uitbarsting komt het water soms wel tot 125 m hoog. De kans om dat mee te maken is klein. Soms zitten er jaren tussen dergelijke uitspattingen van de geiser. Een beetje activiteit is er altijd wel te zien.


Steamboat Geyser Steamboat Geyser
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Nog enkele foto's van het Back Basin


Back BasinBack Basin Back Basin
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.comPorcelain Basin

Op de eerste foto een fumarole aan het begin van het wandelpad. Ernaast is ook een actieve geiser. Op de tweede foto zijn beiden van een afstandje te zien.

Porcelain Basin Porcelain Basin Porcelain Basin
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com


Op de eerste foto hieronder het Porcelain Basin van een afstandje. De tweede foto is gemaakt bij het begin van de wandelroute. Hierop is goed te zien op hoeveel plaatsen er stoomwolkjes opstijgen en ook de vele kleuren zijn zichtbaar.


Porcelain Basin Porcelain Basin Porcelain Basin
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com


En nog een laatste foto van dit gebied met een kleurrijk stroompje midden in het Porcelain Basin.


Porcelain Basin Porcelain Basin
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen