zondag 24 augustus 2008

Dag 19: Boottocht Canyonlands

In Moab worden heel veel excursies en wildwatertochten aangeboden. Hoewel ze allemaal over canyonlands spreken zijn er maar een paar bedrijven die toestemming hebben om ook daadwerkelijk het park in te varen. Bij een van die bedrijven hebben wij een halve dagtocht met een boot geboekt op de Colorado River.

Het was wel even schrikken toen we de oude schoolbus zagen waarmee we naar de plek werden gebracht waar de boot zou vertrekken. En de boot hing achter de bus. Het was een beetje een oud en niet al te schoon bootje. Onze reisgenoten waren een ouder echtpaar en een gids die dit vak duidelijk met liefde deed en veel wist van de omgeving.


01 Startpunt boottocht Colorado riverStart boottocht

De boot voer eerst in de richting van de zogenaamde Gooseneck bij het Dead Horse Point dat we een paar dagen eerder al hadden bezocht. Daarna ging het nog een stukje verder het Canyonlands National Park in. We voeren dus door de kloven die we eerder van bovenaf hadden gezien.


04 Boottocht06 BoottochtHet eerste deel van de boottochtThelma & Louise

De film Thelma & Louise uit 1991 is voor een groot deel opgenomen in het gebied rond Dead Horse Point en Canyonlands. Ook veel andere films zijn hier opgenomen. Met name westerns uit de oude doos. Er is een organisatie die probeert zoveel mogelijk filmploegen over te halen om hier te filmen. Er is een eindje ten noorden van Moab bij een vakantiepark/hotel langs de US128 zelfs een klein museum over films in de regio. Toegang gratis, bij de ingang van het hoofdgebouw linksaf de kelder in.

Filmposter Thelma & Louise
© 1991 MGM


09 BoottochtHet Thelma & Louise gedeelte


Aan land

Na een tijdje zijn we even aan land gegaan voor een korte wandeling.

10 BoottochtKorte wandeling


Hagedis

Tijdens de wandeling kwamen we deze gespikkelde hagedis tegen waarvan ik tot op heden niet heb kunnen achterhalen welke soort het is. Vermoedelijk is het er een van de soort die in het Engels Side-blotched lizard heet. Daar zijn varianten in verschillende kleuren van bekend en ze komen voor in dit deel van de Verenigde Staten.

Hagedis


Petrified trees

De gids liet ons ook 'petrified trees' zien. Eerst een paar losse stukken, daarna ook stukken die vastzaten in de rotsen. Op de derde foto is een hele lijn te zien van gefosilliseerde boomstronken.

12 Petrified wood14 Petrified wood16 Petrified wood lang Petrified trees

Langs de oever van de rivier was een smalle dichtbegroeide strook. Via een paadje door het dichte struikgewas kwamen we weer bij de boot.


17 Trail naar Petrified woodPad naar petrified treesDead Horse Point

Vrij snel na de wandeling kwamen we bij Dead Horse Point uit. Het hoogste punt op de foto hieronder is het uitzichtpunt van het Dead Horse State Park waar we twee dagen eerder stonden. De lagere rotswand rechts is het punt waar de rivier omheen kronkelt.

20 Boottocht bij Dead Horse PointDead Horse Point

Vrij snel na het Dead Horse Point voeren we het Canyonlands National Park binnen.


21 BoottochtCanyonlands NP


Na nog een paar mooie plaatjes van dit gebied was het tijd om terug te varen naar het beginpunt.


27 Boottocht34 BoottochtColorado River


Het einde van de boottocht. Op de foto's hieronder is te zien hoe de gids in z'n eentje met de bus de boot uit het water haalde. Daarna bracht hij ons terug naar Moab.

35 Einde boottocht37 Bus en boot39 Bus en boot Bus en boot


Fooien in Amerika

Met het echtpaar dat op de boot zat hebben we nog even over het fooien systeem in Amerika gesproken. Bij veel beroepen zijn de salarissen te laag om van te leven en door goede service te verlenen kunnen ze hun inkomen aanvullen met fooien. Soms neemt dat nogal idiote vormen aan. In veel restaurants wordt de 'tip' er automatisch bijgeteld. Zeker bij Europese toeristen die de tip nogal eens 'vergeten'. Denk bij al die overdreven vriendelijke mensen in de bediening vooral niet dat ze je leuk vinden. Ze willen hun fooi veilig stellen. In het geval van de gids vonden onze reisgenoten $20 dollar een redelijk bedrag. Zeker als je rekening houdt met het feit dat het bijna een privé trip was. Daar hadden ze in dit geval ook wel gelijk in. De gids was een man met zeldzaam veel liefde voor de natuur en hij was gewoon zichzelf. Dus niet dat overdreven vissen naar de fooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten