vrijdag 22 augustus 2008

Dag 17: Arches NP (deel 3)

Landscape Arch

Aan het eind van de geasfalteerde weg in Arches NP begint de trail naar onder andere de beroemde Landscape Arch. Bij de parkeerplaats is een kraan en dat is tevens de enige plek in dit deel van het park waar je water kunt krijgen. De wandeling naar Landscape Arch was nogal zwaar, vooral door de hitte.

60 Trail naar Landscape arch Trail naar Landscape Arch


De foto hieronder was de enige plek waar je even in de schaduw kon zitten.


61 Trail naar Landscape arch

Landscape Arch is met 93 meter waarschijnlijk de langste natuurlijke boog ter wereld. De boog ligt links van het pad en opvallend is dat je hem pas heel laat ziet. Hij valt pas op als je er echt onderdoor kunt kijken. Persoonlijk vind ik dit de mooiste boog van het park. Op de foto's hieronder is te zien hoe dun deze boog op een aantal plekken is. Vroeg of laat zal de boog instorten. Dat is het lot van alle bogen in dit park. Door de erosie ontstaan er overigens ook nog steeds nieuwe bogen in het park.


63 Landscape arch66 Landscape arch68 Landscape arch Landscape ArchDouble O Arch

Een stukje verder op het pad, maar wel al zichtbaar vanaf Landscape Arch is Double O Arch.

70 Double O arch69 Double O archDouble O Arch


Hieronder nog een laatste foto van dit deel van het park.


71 Trail bij Landscape archTerug naar de parkeerplaats


Zelden zo genoten van de airco in de auto dan na de wandeling bij Landscape Arch.


Sand Dune Arch

Dit is misschien niet de meest indrukwekkende boog van het park maar hij heeft twee grote voordelen ten opzichte van de beroemdere bogen. Het is een korte wandeling en er is volop schaduw. Erg dikke mensen kunnen deze boog niet bezoeken. Je moet door een hele smalle spleet tussen twee rotswanden.

73 Trail bij Sand Dune arch80 Trail Sand Dune arch ArjanTrail bij Sand Dune Arch


Een klein stukje lopen door het zand met hier en daar een obstakel en je komt bij de boog.


74 Trail bij Sand Dune archTrail bij Sand Dune Arch


De boog zelf zit nogal verstopt en is vrij laag. Op de eerste foto is de boog te zien vanaf de kant waar je hem benaderd. Op de tweede foto is de boog beter te zien. Voor dit plaatje moet je er even onderdoor lopen. Op de foto's lijkt het erg rustig, maar dat is slechts schijn. Er liepen hier een paar erg luidruchtige gezinnetjes rond.


77 Sand Dune arch75 Sand Dune archSand Dune Arch


Zelfs de dieren lieten het op deze hete dag grotendeels afweten. De hagedis hieronder had een plekje in de schaduw opgezocht.


81 Hagedis Hagedis in de schaduw

Er stonden op deze plek zowaar een paar bomen en struiken die voor een beetje schaduw zorgden.


79 Trail Sand Dune arch Arjan Groene oase bij Sand Dune Arch

Een splitsing van het pad leidt naar de Broken Arch.


82 Broken archBroken Arch

We zijn daarna teruggereden en hebben halverwege een afslag genomen naar het gedeelte dat Windows Section heet. De eerste stop gaf uitzicht over de zogenaamde Garden of Eden. Uit de verhalen had ik daar een heel ander beeld van.


83 Uitzicht Garden of EdenGarden of EdenThe Windows Section

Op de eerste foto hieronder zie ja al dat je hier diverse bogen kunt zien. In dit gebied zit in elke rots wel ergens een opening. Sommigen hebben een naam, andere zijn zo klein dat ze nog geen naam verdienen. Met name op de tweede foto lijkt het net alsof je door een raam kijkt.

84 Uitzicht met Arches windows section88 Arches park windowsWindows Section

Hieronder een van de naamloze gevallen.


90 Arches parkNaamloos


Double Arch

De naam zegt het al, een dubbele boog. Vooral op de tweede foto is dat duidelijk te zien. In de eerste boog zit ook nog een smalle opening. Als die doorgroeit heet deze boog over 1000 jaar misschien wel Triple Arch.

91  Double arch92  Double archDouble Arch

Na de Windows Section zijn we teruggereden naar het bezoekerscentrum en daarna naar Moab. Ben je hier in de buurt, sla Arches NP dan niet over. Wij hebben al veel national parks bezocht in de VS en dit is een van de mooiere. Hoewel er op de foto's nauwelijks andere toeristen zijn te zien moet je er wel rekening mee houden dat dit een vrij druk park is. Het vereist enig geduld om te voorkomen dat er hele families op je foto's staan. Als je al die kinderen ziet klimmen op die bogen dan kun je inderdaad alleen maar concluderen dat wij rechtstreeks van de apen afstammen.

In Moab was die week een bijeenkomst van een Hells Angels achtige club. Er was erg veel politie op de been, maar het is wel rustig gebleven. Het enige wat je er van merkte was dat er in de restaurants nogal ruig volk zat die halve koeien zaten op te peuzelen. En natuurlijk veel motoren op de weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten