zondag 17 augustus 2008

Dag 12: Yellowstone NP - Upper Geyser Basin (deel 1)

Upper Geyser Basin

In het Upper Geyser Basin treffen we meer dan de helft van alle actieve geisers ter wereld aan. Old Faithful is één van deze geisers. De overzichtsfoto hieronder geeft aan hoe hier alles staat te pruttelen en stomen.
Gedetaillerde kaart van dit gebied.


Upper Geyser Basin Upper Geyser Basin
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.comGeyser Hill

We hebben 's morgens vroeg, voordat de bussen met toeristen kwamen de wandeling bij Geyser Hill gedaan. Dit is het gedeelte direct achter Old Faithfull. Een uitgebreide (Nederlandstalige) beschrijving van de wandelingen in Yellowstone, en dus ook van het Upper Geyser Basin, is te vinden op de site van USA4ALL.


Anemone Geyser

Dit kleine geisertje komt elke zeven minuten tot leven. De eerste foto laat de geiser in rust zien, de tweede op een niet erg indrukwekkende volledige uitbarsting.
Anemone GeyserAnemone Geyser Anemone Geyser
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.comBeehive Geyser

De beehive geiser komt onregelmatig tot leven. Soms zitten er enkele uren tussen twee uitbarstingen, soms ook maanden. Wij hadden het geluk om de beehive geiser in werking te zien.
We moesten er wel even naartoe hollen. Vandaar dat de foto van de geiser in rust wel van dichtbij is en de andere foto's niet.


Beehive GeyserBeehive Geyser in rusttoestand

Beehive Geyser Beehive Geyser in actie
Beehive Geyser Beehive Geyser met regenboog laag bij de grond
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

In dit gedeelte van Yellowstone ook weer een aantal mooie kleurrijke bronnen. Hieronder enkele voorbeelden.


Heldere diepe bron Heldere diepe bron

Doublet Pool Doublet Pool
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.comGiantess Geyser

Een geiser die maar een paar keer per jaar werkt. Het schijnt heel spectaculair te zijn. Maar bij een bezoek van slechts één of twee dagen aan dit gebied zul je lang niet alle geisers in werking zien. Wat rest is een kegel met een rookpluimpje.

Giantess Geyser Giantess Geyser
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.comCastle Geyser en Crested Pool

Net buiten het Geyser Hill gebied liggen de Castle Geyser en de mooie Crested Pool. Castle Geyser is waarschijnlijk de oudste geiser in het park. Vandaar de hoge kegel waaruit water en stoom komen. Crested pool is een bron die vaak volop staat te koken. Wij hadden het geluk dat het water op het moment dat wij er stonden blijkbaar net iets minder heet was. Daardoor kon je er diep inkijken.

Castle GeyserGeyser Castle Geyser 
Crested Pool Crested Pool
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com


Hieronder nogmaals het Geyser Hill gebied met een aantal foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen