zondag 17 augustus 2008

Dag 12: Yellowstone NP - Upper Geyser Basin (deel 1)

Upper Geyser Basin

In het Upper Geyser Basin treffen we meer dan de helft van alle actieve geisers ter wereld aan. Old Faithful is één van deze geisers. De overzichtsfoto hieronder geeft aan hoe hier alles staat te pruttelen en stomen.
Gedetaillerde kaart van dit gebied.


002 Geyser hill Upper Geyser BasinGeyser Hill

We hebben 's morgens vroeg, voordat de bussen met toeristen kwamen de wandeling bij Geyser Hill gedaan. Dit is het gedeelte direct achter Old Faithfull. Een uitgebreide (Nederlandstalige) beschrijving van de wandelingen in Yellowstone, en dus ook van het Upper Geyser Basin, is te vinden op de site van ontdek-amerika.nl.


Anemone Geyser

Dit kleine geisertje komt elke zeven minuten tot leven. De eerste foto laat de geiser in rust zien, de tweede op een niet erg indrukwekkende volledige uitbarsting.
003 Anemone geiser005 Anemone geiserAnemone Geyser


Beehive Geyser

De beehive geiser komt onregelmatig tot leven. Soms zitten er enkele uren tussen twee uitbarstingen, soms ook maanden. Wij hadden het geluk om de beehive geiser in werking te zien.
We moesten er wel even naartoe hollen. Vandaar dat de foto van de geiser in rust wel van dichtbij is en de andere foto's niet.


006 Beehive geiserBeehive Geyser in rusttoestand

027 Beehive uitbarsting Beehive Geyser in actie
028 Beehive uitbarsting Beehive Geyser met regenboog laag bij de grond

In dit gedeelte van Yellowstone ook weer een aantal mooie kleurrijke bronnen. Hieronder enkele voorbeelden.


009 Geyser hill Heldere diepe bron

012 Doublet pool Doublet Pool


Giantess Geyser

Een geiser die maar een paar keer per jaar werkt. Het schijnt heel spectaculair te zijn. Maar bij een bezoek van slechts één of twee dagen aan dit gebied zul je lang niet alle geisers in werking zien. Wat rest is een kegel met een rookpluimpje.

010 Giantess geiserGiantess Geyser


Castle Geyser en Crested Pool

Net buiten het Geyser Hill gebied liggen de Castle Geyser en de mooie Crested Pool. Castle Geyser is waarschijnlijk de oudste geiser in het park. Vandaar de hoge kegel waaruit water en stoom komen. Crested pool is een bron die vaak volop staat te koken. Wij hadden het geluk dat het water op het moment dat wij er stonden blijkbaar net iets minder heet was. Daardoor kon je er diep inkijken.

032 Castle geiser Castle Geyser 
033 Crested pool Crested Pool

Hieronder een kaartje van het Geyser Hill gebied. 

Klik op grotere kaart en dan rechtsonder op het symbooltje om foto's te bekijken van dit gebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten